PrimeFaces temel çıkış noktası web projelerinde CSS ve Javascript için ayrılan zamanın kısaltılabilmesi için hazır css/javascript li komponentler hazırlanmasıdır. Yani normal bir web sitesi için bir buton ekleyip birde ona has CSS/Javascript kodu yazmamız gerekiyor ama PrimeFaces sayesinde sadece butonu JSF içerisine eklememiz yeterli oluyor.
Java Server Faces(JSF) java ile web uygulamaları geliştirmek üzere hazırlanmış bir framework tür.
JSF kısaca :
- Model-View-Controller(MVC) yapısına uygundur
- Java ile geliştirildiği için nesne tabanlı uygulamadır
- Hibernate , Spring gibi teknolojilerle çalışabilmektedir
- Açık kaynak olduğu için lisans maliyeti gerektirmez
- Componentler sayesinde kolay bir şekilde kullanıcı ara yüzleri oluşturabiliyoruz
- Servlet ve JSP mimarileri üzerine inşa edilmiştir
JSF ile web sayfaları oluşturacağımız için doğal olarak bilgisayarımızda bir yerel Server kurulu olması gerekiyor. JSF ile çalışırken Tomcat , Glassfish , JBoss gibi birçok server seçeneği mevcut.
JSF etiketleri HTML e çok benzemektedir. Bunun yanı sıra JSF’nin güzel bir özelliği de HTML kodlarını direk JSF içerisine eklediğimizde sorunsuz çalışmasıdır.
JSF öğrenmeye başlamayı düşünüyorsanız öncelikli olarak HTML ve CSS’e hakim olmanızdır. Bu ikisi zaten web için olmazsa olmazlardır.
JSF içerisinde çeşitli hazır komponentler mevcut. Bunlar kendi içlerinde ayrılıyor ve her birinin kendine has kütüphaneleri var. Bunlar PrimeFaces , ICEFaces ve RichFaces gibi liste uzayıp gidiyor. Bunlar birbirinden farklı sayıda hazır komponentler içerir. En yaygın olarak kullanılanı PrimeFaces ‘ tir. Özelliği 100 den fazla hazır komponentin mevcut olması ve kolay kullanılabilmesidir. Resmi sitesini incelerseniz Dünya genelinde bir çok ünlü firmanın PrimeFaces’i tercih ettiğini görebilirsiniz.
PrimaFaces zengin bileşen kütüphanesine sahip olan, Ajax temelli oluşturulmuş, bir jar dosyası ile işinizi görebileceğiniz, mobil web uygulaması geliştirmek için Mobil UI Kiti’ne sahip olan, sizi HTML, Javascript, CSS ile uğraşmaktan kurtarmayı amaçlayan, açık kaynak kodlu bir JSF bileşenidir.
PrimeFaces temel çıkış noktası web projelerinde CSS ve Javascript için ayrılan zamanın kısaltılabilmesi için hazır css/javascript li komponentler hazırlanmasıdır. Yani normal bir web sitesi için bir buton ekleyip birde ona has CSS/Javascript kodu yazmamız gerekiyor ama PrimeFaces sayesinde sadece butonu JSF içerisine eklememiz yeterli oluyor.
Primefaces’in çıkış noktası arayüz tasarımındaki vakit kaybını önlemek. Primefaces ile çok kolay bir şekilde arayüz tasarımı yapabilirsiniz. Sizi HTML, CSS ve Javascript ile uğraştırmaz. Haliyle önyüzünüzde CSS’ten kaynaklı garip tasarımlar görmezsiniz ya da önyüze fazla fazla vakit harcamazsınız. Bu da sizin daha fazla servis kısmına vakit harcamanızı sağlar.
Ayrıca PrimeFaces sayesinde JSF projemize tema da ekleyebiliyoruz. Peki PrimeFaces CSS/Javascript ile işimizi kolaylaştırıyor o zaman CSS bilmeye ne gerek var diyebilirsiniz. Burada sayfalarımıza ekleyeceğimiz komponentlerin yerini “div” ile sayfa iskeleti oluşturup CSS kodları ile de ekrandaki yerleşimlerini düzenliyoruz. PrimeFaces’te bunun içinde çözüm mevcut ama CSS kullanımı sayfa yerleşimini ayarlamada daha isabetlidir.
JSF ile proje geliştirebilmek için aynı anda NetBeans veya Eclipse, Glassfish Server , Web Tarayıcı(Chrome , Mozilla, …) ve SQL Server kullanacağımız için RAM miktarımızın en az 2 GB olması rahat çalışabilmemiz için gereklidir. Bunu kendi tecrübe ve gözlemlerime dayanarak söylüyorum yine de aklınızda olsun. Windows işletim sistemleri hiçbir iş yapmadığı halde 500 MB ile 1 GB arası RAM tüketiyor. Linux ise çoğu zaman 250 MB ile 500 MB RAM tüketiyor. Bu yüzden Linux ortamında daha verimli çalışılabilir